Dick van Gasteren was onder andere gastdirigent bij het Limburgs Symfonie Orkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest met diverse concertprogramma’s. In het kader van de Pasar Malam leidde hij zes uitverkochte voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg Den Haag van de Nederlands-Indonesische opera Attima (1917) van Constant van de Wall. In het buitenland leidde hij talrijke operaproducties aan het Oldenburgisches Staatstheater (Don Pasquale, Die Fledermaus, Othello en Elektra) en dirigeerde hij het Wiener Klangforum Orchester en de Nürnberger Symphoniker met werken van onder andere Stravinsky (Vuurvogel), Beethoven (vijfde symfonie), Mendelssohn (Italiaanse symfonie), Respighi, Saint-Saëns en Berlioz.

 

In 2003 was hij te zien in twee afleveringen van het televisieprogramma ‘Het klokhuis’, waarin het beroep van dirigent centraal stond. In oktober 2010 verscheen van zijn hand bij de Walburgpers het boek ‘Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren’. Daarnaast publiceerde hij enkele door hem herontdekte Nederlandse symfonische werken van Johannes Josephus Viotta.

 

Dick van Gasteren leidde tien jaar lang op succesvolle wijze het Viotta-orkest in grote werken van de orkestliteratuur (Stravinsky, Strauß, Mahler, Bruckner, Rachmaninov en Sjostakovitch) en was met dit orkest regelmatig te zien en te horen in grote concertzalen zoals het Amsterdamse Concertgebouw en op Nederlandse radio en TV. Daarbij kan met voldoening worden teruggekeken op een vijftal succesvolle buitenlandse tournees (o.a. Praag, Florence, Salzburg, Venetië). In de zomer van 2007 leidde hij het Viotta-orkest naar een eerste prijs in het internationaal orkestenconcours Summa Cum Laude en dirigeerde het slotconcert in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein.
 

Dick van Gasteren met Bernard Haitink