Sinds de oprichting in 2012 is Dick van Gasteren dirigent en artistiek leider van het strijkorkest Ciconia Consort. Daarnaast is Van Gasteren vaste gastdirigent van het fameuze Orquesta Simón Bolívar dat hij leidde in onder andere symfonieën van Schumann, Bruckner en Mahler. Ook dirigeert hij regelmatig andere Venezolaanse orkesten van ‘El Sistema’ zoals Francisco de Miranda en Teresa Carreño en geeft hij, als docent aan het Conservatorio Itinerante de Venezuela, directielessen en masterclasses aan talentvolle jonge dirigenten.

 

Dick van Gasteren studeerde cello, orkestdirectie, kunstgeschiedenis en rechtsgeleerdheid. Hij begon zijn muzikale opleiding op negenjarige leeftijd als cellist en vervolgde deze studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Anner Bijlsma (masterdiploma 1988). Orkestdirectie studeerde hij bij Jan Stulen (Hoger Getuigschrift 1990), gevolgd door lessen van Bernard Haitink in Londen. Kunstgeschiedenis en rechten studeerde hij aan de Rijksuniversiteit van Leiden, waar hij in 2003 de titel meester in de rechten behaalde.

 

Van Gasteren volgde masterclasses cello bij o.a. Heinrich Schiff en Godfried Hoogeveen, remplaceerde bij meerdere Nederlandse orkesten en gaf recitals door Nederland, onder andere in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Laureaat was hij bij de dirigentenmasterclass van de ‘Accademia Musicale Chigiana’ in Siena o.l.v. Ferdinand Leitner en bij de Wiener Meisterkurs. Als assistent van Haitink dirigeerde hij het Fernorchester bij een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest in het Mahlerfestival Amsterdam (1995).