Dick van Gasteren
Dirigent
Sinds de oprichting in 2012 is Dick van Gasteren dirigent en artistiek leider van het strijkorkest Ciconia Consort (The Hague Stringorchestra). Op uitnodiging van José Antonio Abreuwas Van Gasteren tussen 2014 en 2021 gastdirigent van het Orquesta Simón Bolívar in Venezuela, waar hij werken dirigeerde van onder meer Schumann, Bruckner, Strauss en Mahler. Ook dirigeerde hij regelmatig andere Venezolaanse orkesten van ‘El Sistema’ zoals Francisco de Miranda, Juan José Landaete en Teresa Carreño en gaf hij, als docent aan het Conservatorio Itinerante de Venezuela Inocente Careño, directielessen en masterclasses aan talentvolle jonge dirigenten.
Dick van Gasteren studeerde cello, orkestdirectie, kunstgeschiedenis en rechtsgeleerdheid. Hij begon zijn muzikale opleiding op negenjarige leeftijd als cellist en vervolgde deze studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Anner Bijlsma (masterdiploma 1988). Orkestdirectie studeerde hij bij Jan Stulen (Hoger Getuigschrift 1990), gevolgd door lessen van Bernard Haitink in Londen. Kunstgeschiedenis en rechten studeerde hij aan de Rijksuniversiteit van Leiden, waar hij in 2003 de titel meester in de rechten behaalde.
Van Gasteren volgde masterclasses cello bij o.a. Heinrich Schiff en Godfried Hoogeveen, remplaceerde bij meerdere Nederlandse orkesten en gaf recitals door Nederland, onder andere in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Laureaat was hij bij de dirigentenmasterclass van de ‘Accademia Musicale Chigiana’ in Siena o.l.v. Ferdinand Leitner, de laatste leerling van Franz Schreker en bij de Wiener Meisterkurs. Als assistent van Bernard Haitink dirigeerde hij het Fernorchester bij een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest in het Mahlerfestival Amsterdam (1995).
Dick van Gasteren was onder andere gastdirigent bij het Limburgs Symfonie Orkest en het Noordhollands Philharmonisch Orkest met diverse concertprogramma’s. In het kader van de Pasar Malam leidde hij zes uitverkochte voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg Den Haag van de Nederlands-Indonesische opera Attima (1917) van Constant van de Wall. In het buitenland leidde hij talrijke operaproducties aan het Oldenburgisches Staatstheater (Don Pasquale, Die Fledermaus, Othello en Elektra) en dirigeerde hij het Wiener Klangforum Orchester en de Nürnberger Symphoniker met werken van onder andere Stravinsky (Vuurvogel), Beethoven (vijfde symfonie), Mendelssohn (Italiaanse symfonie), Respighi, Saint-Saëns en Berlioz.
In 2003 was hij te zien in twee afleveringen van het televisieprogramma ‘Het klokhuis’, waarin het beroep van dirigent centraal stond. In oktober 2010 verscheen van zijn hand bij de Walburgpers het boek ‘Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren’. Daarnaast publiceerde hij enkele door hem herontdekte Nederlandse symfonische werken van Johannes Josephus Viotta.
Dick van Gasteren leidde tien jaar lang op succesvolle wijze het Viotta-orkest in grote werken van de orkestliteratuur (Stravinsky, Strauß, Mahler, Bruckner, Rachmaninov en Sjostakovitch) en was met dit orkest regelmatig te zien en te horen in grote concertzalen zoals het Amsterdamse Concertgebouw en op Nederlandse radio en TV. Daarbij kan met voldoening worden teruggekeken op een vijftal succesvolle buitenlandse tournees (o.a. Praag, Florence, Salzburg, Venetië). In de zomer van 2007 leidde hij het Viotta-orkest naar een eerste prijs in het internationaal orkestenconcours Summa Cum Laude en dirigeerde het slotconcert in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein.