Dick van Gasteren
Dirigent
'La Musica Notturna delle Strade di Madrid' van Luigi Boccherini
Persoonlijke getuigenis of sociaal politieke boodschap?
‘La Musica Notturna delle Strade di Madrid’ verbeeldt het nachtelijke straatleven van Madrid, maar staat ook bol van eigenaardige symbolische aanwijzingen. Het inspireerde Dick van Gasteren om er een studie aan te wagen in een poging de betekenis van dit werk te achterhalen. Naar analogie en voorbeeld van de iconografie in de beeldende kunst heeft Van Gasteren het werk geanalyseerd en met opzienbarend resultaat. Hij stuitte op talloze verwijzingen en dwarsverbanden naar de politiek, beeldende kunst, het theater en … de liefde. Dit boek voert u mee op een boeiende reis door de nachtelijke straten van het achttiende-eeuwse Madrid. Een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van klassieke muziek, theater en beeldende kunst.
[…] de op symboliek gespitste Van Gasteren vond tal van verborgen aanwijzingen dat het gaat om een serenade voor de gevierde, door Goya geportretteerde actrice María del Rosario Fernández. Hij spint daaromheen een even elegante als diepgaande en wetenschappelijk zorgvuldige theorie. Dit prachtig vormgegeven en geïllustreerde boekje geeft een schets van Madrid in de achttiende eeuw, een iconografische analyse van het werk zelf en natuurlijk een degelijke en geloofwaardige onderbouwing van Van Gasterens theorie over La Tiranna: de bijnaam van de actrice, maar ook een dans die Boccherini vaker gebruikt. [Luister, mei-juni 2023, p.99]
Voor meer informatie: Uitgeverij 'Prominent' (www.uitgeverijprominent.nl)
ISBN 978-94-92395-39-9
​
'Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren'
In Nederland beleven steeds meer jongeren er plezier aan om hun muziekhobby in groepsverband te beoefenen. Maar het spelen in een amateurorkest is niet alleen een plezierige vrijetijdsbesteding. Vanouds wordt internationaal aan het musiceren in orkestverband positief stimulerende effecten toegedicht ten aanzien van cognitieve, muzikale, sociale en emotionele vaardigheden. Recent wetenschappelijk onderzoek onderbouwt deze gedachte.
In deze uitgave besteedt dirigent Dick van Gasteren aandacht aan de aard, herkomst en mogelijke doelstellingen van het fenomeen jeugdorkest. Hij onderzoekt de zin van het gezamenlijk musiceren en de waardevolle bijdrage die het spelen in een orkest kan leveren aan de psychologische ontwikkeling van een kind in het algemeen. In het leerproces stelt hij de wisselwerking tussen individu en collectief voorop en streeft hij naar een optimale ontwikkeling van beide.
De vier muzikale parameters klankduur, toonhoogte, klanksterkte en klankkleur fungeren als het muzikale geraamte, waaraan uiteindelijk de werkmethodiek van de dirigent wordt opgehangen. 'Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren' is een aanrader voor dirigenten (in opleiding), orkestbestuurders, muziekdocenten en musici, maar zeker ook voor volwassen amateurmusici en andere betrokkenen bij het muziekverenigingsleven.
Voor meer informatie: Walburg Pers, Zutphen
ISBN 9789057307034
​
​
Johannes Josephus Viotta, Symfonie in Es (1833) en Ouverture in D
Deuss Music, The Haque, 2014.
Wie kent niet 'Karretje op een zandweg reed' en het sinterklaasliedje 'Zie de maan schijnt door de bomen'? Dat Johannes Josephus Viotta de componist is van deze en nog veel meer bekende negentiende eeuwse kinderliedjes is minder bekend. Nog minder bekend is dat deze componist in zijn studententijd in Leiden in 1833 een prachtig symfonie en ouverture schreef. Van Gasteren was onder de indruk van het vroeg Nederlands romantische werk en verzorgde een mooie uitgave van beide werken.
Voor meer informatie: Deuss Music / Albersen Den Haag
​
te verschijnen in 2024:
'Johannes Josephus Viotta, dienaar der volksverheffing', Biedermeier in de Nederlandse toonkunst.
In deze biografie van Johannes Josephus Viotta geeft Van Gasteren een beeld van het Nederlandse muziekleven van de eerste helft negentiende eeuw en geeft een nieuwe invulling aan het begrip Biedermeier in de toonkunst.
​
​
​