'Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren'

 

In Nederland beleven steeds meer jongeren er plezier aan om hun muziekhobby in groepsverband te beoefenen. Maar het spelen in een amateurorkest is niet alleen een plezierige vrijetijdsbesteding. Vanouds wordt internationaal aan het musiceren in orkestverband positief stimulerende effecten toegedicht ten aanzien van cognitieve, muzikale, sociale en emotionele vaardigheden. Recent wetenschappelijk onderzoek onderbouwt deze gedachte.


In deze uitgave besteedt dirigent Dick van Gasteren aandacht aan de aard, herkomst en mogelijke doelstellingen van het fenomeen jeugdorkest. Hij onderzoekt de zin van het gezamenlijk musiceren en de waardevolle bijdrage die het spelen in een orkest kan leveren aan de psychologische ontwikkeling van een kind in het algemeen. In het leerproces stelt hij de wisselwerking tussen individu en collectief voorop en streeft hij naar een optimale ontwikkeling van beide.

 

De vier muzikale parameters klankduur, toonhoogte, klanksterkte en klankkleur fungeren als het muzikale geraamte, waaraan uiteindelijk de werkmethodiek van de dirigent wordt opgehangen. 'Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren' is een aanrader voor dirigenten (in opleiding), orkestbestuurders, muziekdocenten en musici, maar zeker ook voor volwassen amateurmusici en andere betrokkenen bij het muziekverenigingsleven.

 

Voor meer informatie: Walburg Pers, Zutphen