Joannes_Josephus_Viotta_-_P_Blommers,_Afb_010097009355.jpg

'Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren'

 

In Nederland beleven steeds meer jongeren er plezier aan om hun muziekhobby in groepsverband te beoefenen. Maar het spelen in een amateurorkest is niet alleen een plezierige vrijetijdsbesteding. Vanouds wordt internationaal aan het musiceren in orkestverband positief stimulerende effecten toegedicht ten aanzien van cognitieve, muzikale, sociale en emotionele vaardigheden. Recent wetenschappelijk onderzoek onderbouwt deze gedachte.


In deze uitgave besteedt dirigent Dick van Gasteren aandacht aan de aard, herkomst en mogelijke doelstellingen van het fenomeen jeugdorkest. Hij onderzoekt de zin van het gezamenlijk musiceren en de waardevolle bijdrage die het spelen in een orkest kan leveren aan de psychologische ontwikkeling van een kind in het algemeen. In het leerproces stelt hij de wisselwerking tussen individu en collectief voorop en streeft hij naar een optimale ontwikkeling van beide.

 

De vier muzikale parameters klankduur, toonhoogte, klanksterkte en klankkleur fungeren als het muzikale geraamte, waaraan uiteindelijk de werkmethodiek van de dirigent wordt opgehangen. 'Over jeugdorkesten en de didactiek van het dirigeren' is een aanrader voor dirigenten (in opleiding), orkestbestuurders, muziekdocenten en musici, maar zeker ook voor volwassen amateurmusici en andere betrokkenen bij het muziekverenigingsleven.

 

Voor meer informatie: Walburg Pers, Zutphen

Johannes Josephus Viotta, Symfonie in Es (1833) en Ouverture in D

Deuss Music, The Haque, 2014.

Wie kent niet 'Karretje op een zandweg reed' en het sinterklaasliedje 'Zie de maan schijnt door de bomen'? Dat Johannes Josephus Viotta de componist is van deze en nog veel meer bekende negentiende eeuwse kinderliedjes is minder bekend. Nog minder bekend is dat deze componist in zijn studententijd in Leiden in 1833 een prachtig symfonie en ouverture schreef. Van Gasteren was onder de indruk van het vroeg Nederlands romantische werk en verzorgde een mooie uitgave van beide werken.

Voor meer informatie: Deuss Music / Albersen  Den Haag


 

Binnenkort te verschijnen:
'Johannes Josephus Viotta, dienaar der volksverheffing', Biedermeier in de toonkunst.
In deze biografie van Johannes Josephus Viotta geeft Van Gasteren een beeld van het Nederlandse muziekleven van de eerste helft negentiende eeuw en geeft een nieuwe invulling aan het begrip Biedermeier in de toonkunst.